کتاب «جنبشهای مدنی»، یک منبع جامع و موثر برای کسانی است که به دنبال درک بهتر جنبشهای مدنی و راههای مقاومت بدون خشونت هستند. نویسندگان کتاب جنبشهای مدنی، «اریکا چنووث» و «ماریا استفان» با تجزیه و تحلیل آماری، مفروضات رایج در مبارزات را به چالش میکشند و روشهای کارآمد مبارزه و پیروزی واقعی را نشان میدهند. با مطالعه این کتاب، با دلایل حکیمانه و روشنگر به پاسخ این سوال که «چرا مقاومت مدنی کار میکند؟» خواهید رسید.
کتاب جنبشهای مدنی به کمک تجزیه و تحلیل آماری بیش از ۳۲۳ کارزار خشونتطلب و بدون خشونت از سال ۱۹۰۰ تا ۲۰۰۴ و به طور ویژه چهار کشور ایران، فلسطین، فیلیپین و برمه اثبات میکند که چرا جنبشهای مقاومت مدنی بیش از همتایان خشونتطلب خود در تحقق اهدافشان موفق بودهاند و به دموکراسیهای باثبات و دور از جنگ داخلی منتهی شدهاند.
اکثر خوانندگان این کتاب را یکی از برجستهترین مطالعات در حوزهی مقاومتهای مدنی و جنبشهای بدون خشونت دانستهاند؛ در ادامه، بخشی از این نظرات را میخوانیم:
- «استدلال قانعکنندهای دارد؛ مبنی بر اینکه مقاومت غیرخشونتآمیز چه در احتمال موفقیت و چه در حفظ حکومت دموکراتیک، مؤثرتر از مقاومت خشونتآمیز است.»
- «یک نمای کلی از مقاومت مدنی و دلایل موفقیت آن را ارائه میدهد. همچنین یک مطالعه آماری بسیار جالب دربارهٔ جنبشهای مقاومت مدنی است.»
- «یکی از اصلیترین کتابهایی بود که من برای نوشتن پایاننامه ارشدم در دانشگاه از آن استفاده کردم و هنوز هم گاهی آن را مطالعه میکنم.»
کتاب با این جمله از «مالکوم ایکس» آغاز میشود:
«خشونت پرهیزی خوب است، اما تا وقتیکه نتیجه بدهد.»
«در نوامبر ۱۹۷۵ رئیس جمهور اندونزی، ژنرال سوهارتو، فرمان حمله همهجانبهای را به تیمور شرقی صادر کرد و ادعایش این بود که گروه ناسیونالیست چپگرای «جبهه انقلابی تیمور شرقی مستقل» (فرتیلین) که ماه پیش استقلال این جزیره را اعلام کرده بود، تهدیدی کمونیستی برای تمام منطقه محسوب میشود شاخۀ نظامی فرتیلین موسوم به «نیروهای مسلح آزادی بخش ملی تیمور شرقی» (فالینتیل) مقاومت اولیه خود علیه نیروهای اشغالگر اندونزی را در قالب جنگ متعارف و نبرد چریکی سازماندهی کرد. فالنتیل با بهرهگیری از سلاحهایی که از نیروهای پرتغالی به جا مانده بود، نبرد مسلحانه را به مناطق کوهستانی و جنگلی تیمور شرقی کشاند، اما در نهایت پیروز این نبرد نبود. با وجود موفقیتهای اولیه این گروه، نیروهای ضدشورش بیرحم اندونزی تا سال ۱۹۸۰ مقاومت مسلحانه را در هم شکستند و چیزی در حدود یک سوم جمعیت تیمور شرقی را قتل عام کردند.»
در بخشی از کتاب میخوانیم:
«رژیم اندونزی کوشید تا با پیروی از روش مرسوم خود در قبال مبارزان خشونتگرا و خشونتپرهیز در داخل کشور این جنبش را نیز سرکوب کند، اما سرکوب نتیجه معکوس داد در پی قتل بیش از دویست معترض مسالمتجوی تیموری به دست نیروهای اندونزی در دیلی در نوامبر ۱۹۹۱ جنبش استقلال تیمور شرقی نقطه عطف مهمیرا از سر گذراند. این قتل عام که توسط فیلمبرداری انگلیسی ضبط شده بود به سرعت به سراسر جهان مخابره شد و خشم شدید جهانی را برانگیخت و استقلال طلبان تیمور شرقی را واداشت تا در استراتژی پیشین خود تجدید نظر کنند. تشدید اعتراضات مدنی و کشاندن مبارزات به داخل خاک اندونزی تبدیل به مهمترین مؤلفههای راهبرد جدید شد.»
پروفسور «اریکا چنووث» اریکا چنووت، دانشمند و استاد علوم سیاسی آمریکایی است که بهخاطر کارش در زمینه مقاومت مدنی غیرخشونتآمیز شهرت دارد. او سهم درخور توجهی در مطالعه خشونت سیاسی، جنبشهای اجتماعی و پویایی تغییرات سیاسی داشته است.
ماریا جی استفان اندیشمند علوم سیاسی آمریکایی و مدیر سابق برنامه کنش بدون خشونت در مؤسسۀ صلح ایالات متحد آمریکا است. حوزه مطالعه او اقتدارگرایی، اعتراضات و اثر بخشی شیوههای گوناگون مقاومت خشونتآمیز است.
با توجه به زمان چاپ کتاب، نویسندگان موفق شدهاند کارزارهای خشونتآمیز و بدون خشونتی را که از ۱۹۰۰ تا ۲۰۱۰ در سراسر جهان رخ داده و البته ثبت شدهاند، در جدول پایانی نسخه اصلی کتاب بیاورند. از این رو، مترجم با هدف بهروز کردن کتاب این جدول را با جدول جدیدتری که در کتاب دیگر نویسنده «مقاومت مدنی آنچه همگان باید بدانند»، آمده و در ۲۰۲۱ منتشر شده، جایگزین کرده است. این جدول تمامیکارزارها از ۱۸۹۹ تا ۲۰۲۰ را فهرست کرده است.
تحقیقات گسترده و بینظیر چنووث و استفان در این کتاب، جایزه بنیاد وودرو ویلسون ۲۰۱۲ را برای آنها به ارمغان آورده است. جایزهای که هر ساله از سوی انجمن علوم سیاسی آمریکا برای قدردانی از بهترین کتاب با موضوع دولت سیاست و امور بین الملل که در ایالات متحد منتشر میشود، اعطا میگردد.
اگر اولین باری است که از بوک لند خرید میکنید میتوانید کتاب جنبشهای مدنی را با 25درصد تخفیف تهیه کنید. برای آشنایی با شیوۀ خرید آنلاین کتاب میتوانید راهنمای خرید را مطالعه کنید.
برای خواندن کتابهای سیاسی بیشتر، به صفحه خرید کتاب علوم سیاسی سر بزنید.