کتاب سرگذشت ندیمه، نوشتهی مارگارت اتوود در سال 1985 میلادی، یک رمان معاصر به زبان انگلیسی با درونمایهی علمی-تخیلی و با محوریت زنان است که داستان آن در یک پادآرمانشهر جریان دارد. کتاب سرگذشت ندیمه جوایز زیادی از جمله جایزه آرتور سی. کلارک برای آثار علمی-تخیلی و همینطور جایزهی جنرال گاورنر برای رمانهای انگلیسی را کسب کرده است. رمان سرگذشت ندیمه همچنین برای جوایز و افتخارات زیادی هم نامزد شده است که از میان آنها میتوان به جوایز ادبی مَن بوکر، نبولا، پرومته، جیمز تیپتری، لوکوس و لس آنجلس تایمز اشاره کرد.
کتاب سرگذشت ندیمه جزو آثار فاخر انگلیسی معاصر به شمار میآید که در بسیاری از مدارس، دانشگاهها و فضاهای آکادمیک، به عنوان یک مرجع ادبیات انگلیسی استفاده میگردد. قابلتوجه است که فیلمی به نام سرگذشت ندیمه به کارگردانی فولکر شلوندورف و همینطور سریالی تلویزیونی با همین نام با اقتباس از کتاب ساخته شدهاند. کتاب سرگذشت ندیمه به زبان انگلیسی نوشته شده اما به سایر زبانهای زندهی دنیا ازجمله فرانسوی، آلمانی، اسپانیایی، پرتغالی، ایتالیایی، ترکی، عربی، روسی، هندی، ژاپنی و کرهای نیز ترجمه شده است. رمان فوق به کوشش سهیل سُمی به زبان شیرین فارسی ترجمه شده است. همچنین لازم به ذکر است که این کتاب دنبالهای به نام «وصیتها» دارد که در سال 2019 میلادی چاپ شده است.
داستان سرگذشت ندیمه در قرن بیستویکم و در جایی به نام جمهوری گیلیاد روایت میشود. جمهوری گیلیاد یک حکومت تمامیتخواه و مردسالارِ مسیحی است که توسط بنیادگران مسیحی اداره میشود. بنیادگران مسیحی رئیسجمهور و اعضای سابق کنگره ایالات متحده آمریکا را ترور و قانون اساسی را لغو میکنند و با اعلام حکومت جدید، جامعهی آمریکا وارد عصر جدیدی میشود.
در حکومت جدید بسیاری از آزادیهای فردی و مدنی شهروندان محدود میگردد و اعضای جامعه به پستترین درجات انسانی سقوط میکنند. نکتهی مهم دیگر داستان، عقیمشدن بسیاری از مردم آمریکا طی فجایع زیستمحیطی است که این مساله منجر به شکلگیری طبقهای جدید به نام «ندیمه» میگردد. ندیمهها، از معدود دختران جوان مجردی هستند که توانایی باروری دارند. حکومت این دختران را به خانههای اشراف و خانوادههای ممتاز منتقل میکند تا شاید بتوانند برای این خانوادهها فرزندی به دنیا بیاورند. از این نقطه است که شخصیت اصلی کتاب یعنی آفرِد که او نیز یک ندیمه است، وارد داستان میشود. شما میتوانید ادامه داستان را در کتاب سرگذشت ندیمه دنبال کنید.
رها، یکی از خوانندگان فارسیزبان کتاب از تهران، نظر خود را اینگونه بیان کرده است:
کتاب سرگذشت ندیمه، رمان دردناک، غمانگیز و تاریکی بود. دربارهی ساختار کتاب میتوان گفت که از لحاظ فضاسازی و ایجاد یک اتمسفر خوفناک، بسیار فوقالعاده ظاهر شده است. البته بعضی از شخصیتهای کتاب را دوست نداشتم چراکه بهخوبی پرداخته نشده بودند. اما بههرحال حس سکون و تعلیقی که تقریبا در تمام صفحات کتاب حاکم بود، بهقدری اثرگذار و القاکننده ظاهر شد که خود من هم ناخودآگاه تحتتاثیر چنین سکوت و سکونی قرار گرفتم؛ به گونهای که هنگام خواندن کتاب سعی میکردم هیچ سروصدا یا حرکت اضافهای نکنم!
امیلی می، یکی از خوانندگان کتاب از بریتانیا، نظر خود را اینگونه بیان کرده است:
تنها کتابهای معدودی هستند که بر من تاثیرات عمیق شخصی گذاشتهاند و رمان سرگذشت ندیمه یکی از این کتابها است. حتی میتوانم بگویم که این کتاب زندگی من را تغییر داد! میدانم که این سخن، ادعای بزرگی است اما حقیقت دارد. این کتاب باعث شد تا به حقوق زنان توجه بیشتری داشته باشم و همینطور سیاست را دنبال کنم و تبدیل به یک فعالگر فمنیست بشوم. من بسیار جذب دنیای تاریک و پادآرمانشهر رمان شدم. مطالب کتاب به گونهای نوشته شدهاند که میتوان از آنها برداشتها و تعبیرات گوناگونی داشت. هر چند پایان کتاب کمی مبهم است و دقیقا مشخص نمیگردد که چه میشود. اما من شخصا پایان باز کتاب را دوست داشتم و معتقدم که این پایان، به داستان قوت بخشیده است.
مایکل فینوکیارو، یکی از خوانندگان انگلیسیزبان از ایالات متحده آمریکا، چنین نظری دربارهی کتاب سرگذشت ندیمه داده است:
رمان اتووود همان اندازه که ترسناک است، میتواند یک هشدار جدی برای همهی ما باشد. او جهانی تاریک در آینده را به تصویر میکشد که بهشدت ضدزن است و در آن زنان از بسیاری از آزادیهای خود محروم میگردند. یکی از بهترین کتابهای فمنیستی است که خواندهام. هر صفحهی آن شما را به فکر فرو میبرد و مطالب بسیار خوب نوشته شدهاند. من مطالعهی این کتاب را به تمام کسانی پیشنهاد میکنم که رمانهایی با فضای آخرالزمانی و یا داستانهای در مورد پادآرمانشهر دوست دارند.
آفرد در قسمتی از کتاب از دلتنگی خود برای همسرش که از او جدا شده است، میگوید و بیان میکند که چگونه ذهنش درگیر است:
آیا میداند که من اینجا هستم، زندهام و به او فکر میکنم؟ مجبورم همینطور فکر کنم. آدم در تنگنا مجبور است هرچیز امیدوارکنندهای را باور کند. دیگر به ارتباط ذهنی عقیده دارم، ارتعاشات اثیری و اینجور خزعبلات. پیشازاین هرگز چنین چیزهایی را باور نداشتم.» او در ادامه به خوابهای آشفته و ناراحتکننده در مورد فرزندش اشاره میکند: ««خواب میبینم که از بستر بیرون آمدهام و در طول اتاق راه میروم و او دواندوان به دیدنم میآید، با لباسخوابِ سبز کوچکش که در جلو طرح گل آفتابگردان دارد. پاهایش برهنهاند. در آغوشش میگیرم و احساس میکنم که بازوها و پاهایش دور تنم حلقه میشوند و گریهام میگیرد، چون میفهمم که بیدار نیستم...
در بخشی از کتاب، آفرد به شرایط نگهداری خود اشاره میکند و توضیح میدهد که چگونه ندیمهها را در خوابگاهها به صورت دستمهجمعی نگهداری میکردند:
در اتاقی میخوابیدیم که زمانی سالن ورزش بود. روی کف چوبی لاک و الکلخوردهی سالن خطوط و دایرههایی دیده میشد که در گذشته برای مسابقات کشیده بودند. حلقههای تور بسکتبال هنوز بود، اما از خود تورها خبری نبود. دور تا دور سالن برای تماشاچیها بالکن ساخته بودند. احساس میکردم بوی تند عرق، آمیخته به بوی شیرین آدامس و عطر دختران تماشاچی آن زمان در مشامم مانده است.
همچنین در طول کتاب، جملات قصار و پرمعنای زیادی آمده است که چند نمونه از آنها را با یکدیگر میخوانیم:
مردم حاضر به انجام هر کاری هستند جز پذیرش بیمعنا بودن زندگیشان»، «آزادی بیش از یک نوع است. آزادی برای انجام کاری و آزادی از شر چیزی»، «وقتی قدرت بسیار متمرکز گردد، هرکس وسوسه خواهد شد که بخشی هرچند کوچک از آن را به خود اختصاص دهد» و «من دلم میخواد قبل از مردن یهکم وقت داشته باشم تا کارام رو روبراه کنم.
مارگارت النور اتوود شاعر، نویسنده، منتقد ادبی و فعال سیاسی سرشناس کانادایی بوده که متولد سال 1939 میلادی در شهر اتاوا است. او که فارغالتحصیل رشتهی ادبیات انگلیسی در مقطع کارشناسی ارشد از دانشگاه هاروارد بوده، یکی از موسسان بنیاد نویسندگان کانادا است. مارگارت اتوود که از فعالان پیشروی فمنیسم است، اولین کتاب خود را یک مجموعه شعری به نام «همزاد پرسفونه» بود، در سال 1961 میلادی منتشر کرد. او از آن زمان تاکنون، بیش از 40 کتاب نوشته و جوایز ادبی بسیاری همچون همت و بوکر کسب کرده است. از مشهورترین آثار مارگارت اتوود میتوان به کتابهای سطح، سرگذشت ندیمه، چشم گربه، گریس دیگر، آدمکش نابینا، اوریکس و کریک و وصیتها اشاره کرد.
در بهار سال 1984، نوشتن رمانی را شروع کردم که ابتدا نامش «سرگذشت ندیمه» نبود. روی کاغذهای چرکنویس مینوشتم سپس دستنوشتههای تقریباً ناخوانای خود را با استفاده از یک ماشینتحریر دستی با صفحهکلید آلمانی بزرگ که اجاره کرده بودم، رونویسی میکردم. ماشینتحریر آلمانی بود چون آن زمان در برلین غربی زندگی میکردم که با دیوار برلین از برلین شرقی جدا شده بود: اتحاد جماهیر شوروی هنوز با قدرت سر جایش بود و تا پنج سال بعدازآن هم قرار نبود فروبپاشد. هر یکشنبه، نیروی هوایی آلمان شرقی بمبهایی صوتی را منفجر میکرد به ما یادآوری کند که آنها چقدر به ما نزدیک هستند.
در سفرهایم به برخی کشورها در آنسوی پرده آهنی مثل چکسلواکی و آلمان شرقی، این احساس که زیر نظر هستم را بهخوبی تجربه کردم؛ سکوتها، عوض کردن موضوع و شیوههای عجیبی که مردم به آدم اطلاعات میدادند و همه اینها بر نحوه نوشتن من تأثیرگذار بود. همینطور ساختمانهای تغییر کاربری داده شده. «اینجا قبلاً متعلق به ... بود، اما بعد ناپدید شدند.» من بارها چنین داستانهایی را شنیدم. من که در سال ١٩٣٩ و پیش از جنگ جهانی دوم به دنیا آمده بودم، میدانستم که نظمهای مستقر ممکن است یکشبه از بین بروند و تغییر میتواند به سرعت یک صاعقه باشد. نمیشد به این جمله «که اینجا از این خبرها نیست» اعتماد کرد. هر چیزی در هر جایی ممکن است اتفاق بیفتد.
در اینجا برخی از نکات جالب در مورد این کتاب آورده شده است:
اگر به ادبیات دیستوپیایی و داستانی قدرتمند و تأثیرگذار علاقه دارید، سرگذشت ندیمه یک گزینه عالی برای خواندن است.
درحالیکه سریال «داستان ندیمه» هولو شناختهشدهترین اقتباس از کتاب اتوود است، اما اولین اقتباس از آن نیست. اولین اجرای نمایشی رمان چند سال پس از انتشار کتاب در سال ۱۹۸۹ به روی صحنه رفت. در سال 2018 دوباره در بوستون اجرا شد. همچنین در قالب اپرا، باله، نمایش رادیویی و یک فیلم به کارگردانی فولکر اشلوندورف در سال 1990 با فیلمنامهای از هارولد پنتر و با بازی ناتاشا ریچاردسون و فی داناوی مورد اقتباس قرار گرفته بود.
سرگذشت ندیمه نوشته مارگارت اتوود با استقبال بسیار خوبی از سوی رسانه ها و افراد مواجه شده است. در زیر نقدهایی کلی از رسانه ها و نظرات افراد مشهور درباره این کتاب آورده شده است:
«یک داستان خارقالعاده و تکاندهنده و بهشدت فمینیستی.» — Bernadine Evaristo
اگر اولین باری است که از بوک لند خرید میکنید میتوانید کتاب سرگذشت ندیمه را با 25 درصد تخفیف تهیه کنید. برای آشنایی با شیوه خرید آنلاین کتاب میتوانید راهنمای خرید را مطالعه کنید.
برای آشنایی با رمانهای معروف دنیا و مطالعه آنها میتوانید به مطلب ۱۰ رمان معروف خارجی که حتما باید بخوانید در بلاگ بوکلند مراجعه نمایید یا از صفحه خرید رمان دیدن فرمایید.