کتاب «کتاب جنگها چگونه ما را تغییر دادند؟» یک اثر برجسته از «مارگارت مکمیلان» است. در این کتاب، مارگارت مک میلان به بررسی تأثیرات جنگ بر جوامع و فرهنگها پرداخته است. او با تحلیل تاریخی و مطالعه چندین جنگ بزرگ، ابعاد مختلف جنگها و تأثیر آنها بر تحولات اجتماعی، فرهنگی و سیاسی را بررسی میکند. نشر کتاب پارسه با ترجمه سودابه قیصری این کتاب را در ایران منتشر کردهاند.
در پشت جلد کتاب میخوانیم: «شاید غریزه جنگ در ذات بشر نهفته باشد، اما جنگ-این خشونت سازمانیافته-با جامعه متشکل بروز پیدا میکند. جنگ تاریخ بشر، نهادهای سیاسی و اجتماعی، ارزشها و باورهای ما را شکل و تغییر داده است. زبان، فضاهای عمومی، خاطرات شخصی و برخی از بزرگترین گنجینههای فرهنگیمان، شکوه و ادبار جنگ را منعکس میکنند. مارگارت مکمیلان تاثیرات این پدیده را بر جامعه بشری و اینکه چگونه تغییرات در ساختار سیاسی، تکنولوژی یا ایدئولوژیها، بر نحوه و علل جنگیدن ما تاثیر داشتهاند، بررسی کرده است. جنگها چگونه چهموقع و چگونه آغاز شد؟ آیا ذات بشر، ما را به جنگیدن با هم محکوم میکند؟ چرا جنگجویان تقریبا همیشه مرد بودهاند؟ آیا اساسا جنگ در محدوده کنترل ماست؟ مکمیلان با بررسی جنگها، از اعماق تاریخ تا امروز، چهرههای مختلف این پدیده را-آنگونه که گذشته، آینده و دیدگاهمان را نسبت به جهان و خودمان تغییر داده است-افشا میکند.»
خانم مکمیلان با تخصص و دانش خود توانسته است یک اثر مفصل و مهم درباره تأثیرات جنگ بر جامعه و فرهنگ بنویسد.
همه نظرات زیر از گودریدز آورده شدهاند. خوانندهای از تغییر چشمانداز خود نسبت به ماهیت جنگ میگوید و مینویسد: «این کتاب، یکی از بهترین کتابهایی است که تا به حال خواندهام! این کتاب با تحلیل عمیق و روشنگری درباره تأثیرات جنگ بر انسانها و جوامع، بسیاری از چشماندازهایم را تغییر داده است. سبک نوشتاری نویسنده جذاب و قابل فهم است که خواندن آن را لذتبخش میکند. به همه علاقهمندان به مطالعه تاریخ و جنگها توصیه میکنم این کتاب را بخوانند. من از خواندن آن لذت بردم و قطعاً در فرصتی دیگر دوباره آن را خواهم خواند.»
مخاطب دیگری نیز با ستایش از کتاب مینویسد: « کتاب کتاب جنگ ها چگونه ما را تغییر دادند؟ یک اثر بینظیر است! زبانی که مارگارت مکمیلان در این کتاب به کار برده، فریبنده و هیجانانگیز است. او با تواناییهایی که دارد، موضوع جنگ را در قالب یک داستان تعریف میکند و خواننده را در گریزی جذاب و مفهومی به دنیای جنگها میبرد.»
خوانندهای دیگری که از روایت خوب کتاب بهره برده است، بیان میکند: «متن کتاب شگفتانگیز و الهامبخش است و نحوه بیان نویسنده به صورتی است که حس میکنید دقیقاً در میان رویدادهای تاریخی حضور دارید. قطعاً تجربه خواندن آن برایتان فراموشنشدنی خواهد بود.»
و درنهایت مخاطب دیگری نیز از کوشش نویسنده در پاسخ به سوالات بزرگ میگوید: «از این سبکها، کمتر کتابی میبینید که با نگاهی دقیق تلاش کند که به پرسشهای بزرگ پاسخ دهد. نمیشود گفت که نویسنده به این سوال پاسخ کاملا قانعکننده میدهد چراکه خود او هم چنین ادعایی نمیکند. هر کسی هم ادعا بکند که میتواند به این سوالات بزرگ پاسخ دهد، من بیشتر شک میکنم! مکمیلان در این کتاب تلاش خوبی برای پاسخ به این سوال کرده است و نمیتوان از آن چشم پوشید.»
در همان بخشهای ابتدایی کتاب میخوانیم: «جنگ بدونِ اراده ما برای کشتن امکانپذیر نبود، اما این ایده به تنهایی جنگ را شرح نمیدهد. ما دعوای دو مرد در یک میخانه یا حتی درگیری چند ده عضو یک باند در خیابان یا پارک را جنگ توصیف نمیکنیم. خشونت منجر به جراحت یا مرگ بخشی از جنگ است، اما ترجیح میدهیم آن را وسیله جنگ بدانیم نه هدفِ فینفسه آن. کارلفون کلاوزویتز، نظریهپرداز بزرگ آلمانی، در یکی از مشهورترین نظریاتش گفته: «جنگ خشونتی است طراحیشده برای واداشتن مخالفمان به برآوردنِ خواسته ما». جنگ، چه آفندی چه پدافندی، هدف دارد. برای افراد یا گروهها ستیز میتواند بر سر شرافت، بقا و یا کنترل باشد، اما بر اساس ابعاد و سازماندهی میتوان آن را از دعوای داخل کافه تمیز داد. جنگ مستلزم حضور دهها، صدها، هزارها و حتی میلیونها انسان است نه تعدادی معدود که خشونت را بر همدیگر اعمال میکنند. برخوردی است بین دو جامعه متشکل که از وفاداری و تبعیت اعضایشان برخوردارند و طی دورهای قابلتوجه، معمولا در قلمروشان حضور داشتهاند. نظریهپرداز سیاسی انگلیسی هدل بال گفته: «خشونت، جنگ نیست مگر اینکه توسط واحدی سیاسی اعمال شود... همچنین، خشونت توسط واحدی سیاسی جنگ نیست مگر اینکه علیه واحد سیاسی دیگری اعمال شود.»»
مارگارت مکمیلان (Margaret MacMillan) یکی از نویسندگان برجسته در زمینه تاریخ و جامعهشناسی است که با آثار خود در این حوزه شهرتی جهانی کسب کرده است. او به عنوان استاد تاریخ در دانشگاههای معتبر شناخته میشود و با بررسی تأثیرات جنگها بر انسانها و جوامع، نظریههای بسیاری را در این زمینه توسعه داده است.
خانم مکمیلان در سال ۱۹۴۳ در کانادا متولد شد. او از خانوادهای متمدن و علاقهمند به علوم انسانی بزرگ شد. وی تحصیلات خود را در رشته تاریخ در دانشگاه اکسفورد و تورنتو ادامه داد و در این زمینه مهارتهای خود را تقویت کرد.
با گذراندن سالها به عنوان تحصیلکرده و پژوهشگر در حوزه تاریخ، او توانسته است با تألیف آثار مهم خود، شهرت و شناخت جهانی را به دست آورد. او به طور مداوم درباره جنگ و تأثیرات آن بر جوامع انسانی تحقیق میکند و نظریههای بسیاری در این زمینه ارائه میدهد. مارگارت مکمیلان بیشتر به خاطر آثارش درباره جنگها و تأثیرات آنها بر جوامع شناخته میشود. عناوینی مانند «پاریس ۱۹۱۹» از جمله کتابهای مهمی است که او نوشته است.
آثار مارگارت مکمیلان با استفاده از رویکردهای تحلیلی و علمی، توانستهاند تاثیر زیادی در جهان علم و فرهنگ بگذارند. کتابهای او مورد توجه و تحسین بسیاری از منتقدان و خوانندگان قرار گرفته است و در بین علاقهمندان به تاریخ و جامعهشناسی محبوبیت زیادی دارند. نوشتههای مارگارت مکمیلان با تحلیلی عمیق و مستدل، نظریههای مهمی را درباره تأثیر جنگ بر انسانها و جوامع ارائه میدهد.