کتاب هنر ظریف بیخیالی با عنوان فرعی «رویکردی نامتعارف به خوب زیستن»، ترجمهای است از اثر مارک منسن با عنوان اصلی The subtle art of not giving a fuck. این کتاب پرفروش، دومین اثر مارک منسن است. موضوع کتاب هنر ظریف بیخیالی به صورت خلاصه این است که ما وقت و انرژی کافی نداریم که به همه چیز اهمیت بدهیم. برای اینکه بتوانیم فکر و ذهن خود را روی گزینههای محدود و مشخص متمرکز کنیم، باید بیخیال خیلی چیزها بشویم.
کتاب هنر ظریف بیخیالی با عنوان فرعی «رویکردی نامتعارف به خوب زیستن»، ترجمهای است از اثر مارک منسن با عنوان اصلی The subtle art of not giving a fuck. این کتاب پرفروش، دومین اثر مارک منسن است. موضوع کتاب هنر ظریف بیخیالی به صورت خلاصه این است که ما وقت و انرژی کافی نداریم که به همه چیز اهمیت بدهیم. برای اینکه بتوانیم فکر و ذهن خود را روی گزینههای محدود و مشخص متمرکز کنیم، باید بیخیال خیلی چیزها بشویم. کتاب هنر ظریف بیخیالی در نه فصل با این عنوانها تالیف شده است: تلاش نکنید، شادی یک مشکل است، شما خاص نیستید، ارزش رنج کشیدن، شما همیشه در حال انتخابید، شما در هر موردی اشتباه میکنید (من هم همینطور)، شکست مسیری برای پیشرفت است، اهمیت «نه» گفتن، و... و بعد میمیرید.
دکتر مهرنوش اثباتی روانشناس، درباره کتاب هنر ظریف بیخیالی میگوید: «امروزه اجتماعات مدرن از راههای گوناگون، مثل مدارس، کسبوکارها، رسانهها، کتابهای خودیاری و افراد را به بیشتر خواستن و بیشتر انجام دادن تحریک و تشویق میکنند. این اثر منسون کاملاً با پژوهشهای معتبر روانشناختی در این حوزه همسو است؛ این پژوهشها نشان میدهند که این پدیده تغییر سلیقه فرهنگی از اهداف درونی نظیر همکاری، اجتماعگرایی و شراکت بهسوی اهداف بیرونی نظیر فردگرایی و مادیگرایی و رشد و ترویج ذهنیت رقابتی مبتنی بر بیشتر بخر، بیشتر داشته باش، بیشتر بساز، بیشتر باش، بالاتر و بهتر باش، بیشتر دیده شو و به همهچیز اهمیت بده، ممکن است حس عمیقی از بیکفایتی در ما ایجاد کند. این تفکر بهشدت برای بهزیستی ما مضر و بیفایده است و با رشد فزاینده اضطراب و افسردگی ارتباط دارد.»
نکته مهم این است که منسن در این کتاب به خواننده توصیه نمیکند که بیخیال باشد؛ بلکه از او میخواهد انتخاب کند که به چه چیزهایی باید اهمیت بدهد: «یک واقعیت پنهان در زندگی هست؛ اینکه چیزی به نام بیخیالی وجود ندارد. شما باید به چیزی اهمیت بدهید. توجه به چیزهای مختلف و اهمیت دادن به مسائل، بخشی از جسم و بیولوژی ما است... کلید زندگی خوب، این نیست که به چیزهای بیشتر و بیشتری اهمیت بدهید؛ بلکه باید به چیزهای کمتری اهمیت بدهید و تنها چیزهایی را مدنظر قرار دهید که حقیقی، فوری و مهم هستند.» او در بخش دیگری از کتاب میگوید که دلیل شکستهای ما این است که دقیقاً نمیدانیم چه میخواهیم و حاضر نیستیم برای به دست آوردن آن مبارزه کنیم: «فرهنگ کنونی به ما میگوید که من خودم باعث شکست خودم شدهام. من بیاستقامت یا بازنده هستم و چیزهایی را که لازمه این کار بوده، نداشته و رویاهای خود را کنار گذاشتهام، و شاید اجازه دادهام که فشارهای اجتماع بر من غلبه کنند. اما واقعیت، بسیار کسلکنندهتر از همه اینهاست. واقعیت این است که من فکر میکردم چیزی را میخواهم؛ اما معلوم شد که در واقع آن را نمیخواستم؛ همین. من پاداشهای این کار را میخواستم، نه نبردهای آن را. نتایج را میخواستم، نه روند رسیدن به آنها را. من عاشق جنگ نبودم؛ عاشق پیروزی بودم و زندگی، اینگونه پیش نمیرود.» منسن در بخش دیگری از کتاب، زیادهخواهی تحت تاثیر رسانههای اجتماعی را نکوهش میکند: «آدمها و تبلیغات تلویزیونی از شما میخواهند باور کنید کلید رسیدن به یک زندگی شاد داشتن شغلی بهتر، یا ماشینی بزرگتر، یا دلبری زیباتر یا وان حمام و استخر بادی برای بچههاست. همه به شما میگویند راه رسیدن به یک زندگی بهتر در بیشتر و بیشتر خواستن است. بیشتر بخر، بیشتر داشته باش، بیشتر بساز. همیشه در معرض بمباران پیامهایی هستید که به شما میگویند صبح تا شب به همه چیز اهمیت دهید. به خریدن تلویزیون جدید اهمیت دهید. به داشتن تعطیلاتی بهتر از همکارانتان اهمیت دهید. به خریدن مونوپاد جنس اعلا برای سلفی گرفتن اهمیت دهید. اما چرا؟ حدس من این است: زیرا اهمیت دادن به چیزهای زیاد برای کسبوکار خوب است. البته کسبوکار خوب هیچ ایرادی ندارد، اما مشکل اینجاست که اهمیت دادن بیش از حد، برای سلامت روانی شما مضر است. باعث میشود بیش از اندازه به چیزهای سطحی و تصنعی وابسته شوید و زندگیتان را در تعقیب سرابی از شادکامی و رضایت تلف کنید. کلید رسیدن به یک زندگی خوب، نه در اهمیت دادن به چیزهای بیشتر بلکه در اهمیت دادن به چیزهای کمتری است، اهمیت دادن فقط به آنچه حقیقی، دردسترس و مهم باشد.»
مارک منسن نویسنده و وبلاگنویس آمریکایی، در سال 1984 متولد شد. او برای تحصیل از تگزاس به بوستون رفت و مدرک خود را در رشته علوم مالی از دانشگاه بوستون دریافت کرد. منسن دو سال پس از فارغالتحصیلی در سال 2009 وبلاگ شخصی خود را راهاندازی کرد و به وبلاگنویسی پرداخت. او در حوزه خودیاری و توسعه فردی فعالیت میکند و مباحثی که در کتابهایش به رشته تحریر درآورده، پیش از این به صورت پراکنده در وبلاگش منتشر شده است. منسن تاکنون سه کتاب نوشته است که از میان آثار او دو کتاب هنر ظریف بیخیالی و «اوضاع خیلی خراب است» به لیست پرفروشترین کتابهای نیویورکتایمز راه پیدا کردهاند.
برای مشاهده موارد مرتبط به دسته بندی خرید کتاب روانشناسی مراجعه کنید.