کتاب «تاریخ دوهزار و پانصدساله ایران»، نوشته «عباس پرویز» است. این کتاب را انتشارات دنیای کتاب و بهتازگی انتشارات افق در پانزده جلد منتشر کردهاند.
بخشی از کتاب را آوردیم که کمی بیشتر با لحن و زبان آن آشنا شوید. این بخش مربوط به پیدایش حکومت و خاندان صفویه است: «نسب این خاندان به اتفاق جمیع مورخین با بیست پشت به امام موسی کاظم علیهالسلام میرسد. مسکن اصلی ایشان گویا از زمان فیروز شاه زرینکلاه یکی از اعضاء این خاندان در اردبیل بود. جمیع افراد دودمان اهل علم و تقوی بودند و به ارشاد مردم میپرداختند و به همین مناسبت عده زیادی هواخواه پیدا کردند و بر اثر وصلت با غالب متنفذین آن زمان اهمیت و اعتبار سیاسی به دست آوردند. مطابق آنچه معروف است امام موسی کاظم علیهالسلام دو پسر داشت.
یکی امام رضا علیهالسلام که بعد از پدر به امامت رسید و دیگری حمزه که جد اعلای این خاندان بود. قدیمترین کسی که از این خاندان نامش در کتب تاریخ ذکر شده است فیروز شاه زرینکلاه سابق الذکر بود که در اردبیل حکومت میکرد و مانند کلیه اعضاء خاندان خود به هدایت و ارشاد مردم مشغول بود. بعد از فیروزشاه پسرش به نام عوضالخواص به جانشینی او منصوب شد و گویا تا آخر حیات در اردبیل اقامت داشت. پس از عوضالخواص فرزند وی معروف به محمد حافظ (چون از طفولیت حافظ قرآن بود به این اسم اشتهار یافت) به جانشینی او برقرار گردید. در کتب تاریخ مربوط به صفویه اطلاعات صحیحی از زندگی او در دست نیست. وقتی که محمد فوت شد صلاحالدین رشید و بعد از او قطبالدین به مقام ارشادی رسید. پسر قطبالدین معروف به امینالدین جبرائیل از اعضاء مشهور این خاندان بود که در تمام ایام حیات مردم را به تقوی و اشاعه دین اسلام ترغیب و تهییج میکرد. شیخ صفیالدین پسر امینالدین جبرائیل در سال ۶۵۰ قمری هجری پا به عرصه وجود گذاشت.
با ظهور شیخ صفیالدین و بر اثر خدمات و نفوذ شخصی وی کار خاندان صفویه بالا گرفت و این سلسله به مناسبت نام او معروف به صفویه شد. شیخ صفی الدین در ایام کودکی به تحصیل علوم مذهبی پرداخت و جهت تکمیل اطلاعات خویش به گیلان خدمت شیخ زاهد گیلانی که در آنجا مشغول ارشاد بود رفت و مدت بیستودو سال از محضر وی استفاده کرد و دختر او را به ازدواج خود درآورد.»
عباس پرویز، تاریخنگار ایرانی، متولد ۱۲۸۶ شمسی است. از کتابهای دیگر آقای پرویز میتوان به «تاریخ سرزمین ایران»، «تاریخ تمدن ایران» و «تاریخ دیالمه و غزنویان» اشاره کرد. ایشان در بحبوبه جنگ ایران و عراق و در سال ۱۳۶۶ درگذشتند.