آیا تابهحال در جایی سرمایهگذاری کردهاید که بعدا متوجه شده باشید ارزشش را نداشته است؟ آیا هنوز در حال انجام دادن کاری هستید که میدانید به ضررتان است؟ آیا شما جزو آن دسته از کسانی هستید که موفقیت را از آن خود و شکست را ناشی از شرایط و عوامل بیرونی میدانند؟ اینها مثالهایی از نگاه جانبدارانه ذهن و خطاهای شناختی ماست که همه روزه در تصمیمگیریهایمان تاثیر منفی میگذارند. اما شناخت و کشف این خطاها به ما کمک میکند تا از آنها اجتناب کنیم و در تصمیمگیریهای خود بهتر عمل نماییم. هنر شفاف اندیشیدن دقیقا همان کتابی است که دید شما را نسبت به ذهن انسان و کارکرد آن باز میکند.
کتاب فوق در 99 بخش کوتاه نحوهی عملکرد ذهن را به لحاظ روانی و منطقی مورد بررسی قرار میدهد. هر کسی که میخواهد از خطاهای شناختی در امان بماند و تصمیمات بهتری در همهی عرصههای زندگیاش بگیرد، باید هنر شفاف اندیشیدن را بخواند. این کتاب با نثری ساده، قابلفهم و بیآلایش نوشته شده و به شما کمک میکند تا نحوهی فکرکردن و تصمیمگیریتان را تغییر داده و با بهبود آن در زمینه کاری، اجتماعی و حتی شخصی پیشرفت کنید.
افراد معروف و انتشاراتیها چه نظری درباره کتاب هنر شفاف اندیشیدن دارند؟
رابرت چیالدینی، نویسنده و روانشناس مطرح آمریکایی، در توصیف کتاب گفته است: «دوبلی با نثری صریح که مخاطب را درگیر خود میکند، به بررسی رایجترین اشتباهات ما در حین تصمیمگیری میپردازد. او همچنین توضیح میدهد که چگونه با درکی خوب و سازنده به مقابله با آن بپردازیم».
«... کتاب فوق به بررسی استدلالهای ناقص انسان میپردازد. استدلالهایی که منجر میشود افراد، کسبوکارها و ملتها یک اشتباه را بارها و بارها تکرار کنند.
دوبلی در این کتاب شگفتانگیز یک فرمول جادویی برای خوشبختی ارائه نمیکند بلکه به شما کمک میکند تا از ناراحتیهایی که خودتان باعثشان شدید، اجتناب کنید» این نظری بود که بوکلیست، نشریهی انجمن کتابخانههای آمریکا، در نقد کتاب داده است.
مجلهی فایننشال تایمز دربارهی هنر شفاف اندیشیدن اینطور نوشته است: «نثری ساده و گیرا دارد. دوبلی در این کتاب دقیقا مشخص میکند که کدام مفروضات، جانبداریها و خیالات ما هستند که نحوهی تفکر و تصمیمگیریمان را شکل میدهند. تصمیماتی که میتواند هم در حوزهی کسبوکار و هم در حوزهی روابط اجتماعی باشد و هزینهی گزافی را بر افرد یک جامعه تحمیل کند».
نظر خوانندگان در سراسر دنیا درباره کتاب هنر شفاف اندیشیدن چیست؟
«هنر شفاف اندیشیدن کوتاه، مفید و مناسب کسانی است که فرصت خواندن سایر کتابهای قطور در این زمینه را ندارند. نویسنده تلاش کرده است تا در 99 بخش کوتاه که هر کدام حدود دو صفحه هستند، خطاهای ذهنی انسان را برشمارد. خیلی از مطالب کتاب در مورد خود ما صدق میکند؛ درحالیکه اصلا از آن خبر نداریم. مثلا روبلی در یک بخش به این شیوه کارکرد ذهن اشاره میکند که چگونه مغز ما هنگام دریافت اطلاعات جدید تلاش دارد تا تنها دادههایی را که منطبق با دانستههای قبلی ما هستند، بپذیرد. به این معنی که ذهن ما از قبل تصمیم خودش را گرفته و اطلاعات جدیدی که قرار است دریافت کنیم تنها برای تایید تصمیم ما هستند. چنین فرآیندی برای تصمیمگیریهای مهم میتواند بسیار خطرناک باشد؛ چراکه ما نیاز داریم واقعیات را آنگونه که هست ببینیم؛ نه آنگونه که میخواهیم. در مورد شیوهی بیان روبلی همین بس که یک روز پسر 14 سالهای را دیدم که مشغول خواندن کتاب بود. از او نظرش را دربارهی کتاب جویا شدم و پسرک گفت که کتاب جالبی است. خب این مساله نشان میدهد که نوشتار روبلی چقد ساده و قابل فهم است و هر کسی بهراحتی میتواند مطالب آن را یاد بگیرد. با اینکه بعضی فصلهای کتاب کمی تکراری میشود و نویسنده میتوانست آن را کوتاهتر بنویسد؛ اما من مجموعا هنر شفاف اندیشیدن را یک کتاب خوب و مفید در حوزهی روانشناسی میدانم و خواندن آن را به همه توصیه میکنم» این نظری بود که محمدجواد فرجالهی در مورد کتاب داده است.
جملاتی از کتاب که شاید انگیزه خواندن باشند
یکی از نکات جالبی که دوبلی برای بهتر فکرکردن پیشنهاد میدهد، خواندن کتابها و رمانهای مختلف است. به این بخش از کتاب توجه کنید: «اولین سالهای بزرگسالی شما محدود به کسب درآمد یا ایجاد یک حرفه نیست. این سالها فرصت خوبی برای آشنا شدن با جهانِ امکانهاست. بسیار پذیرا باشید. طعم هر غذایی را که سرنوشت در بشقابتان قرار میدهد بچشید. خیلی زیاد مطالعه کنید زیرا رمانها و داستانهای کوتاه یک دنیای شبیهسازیشدهی عالی برای شما هستند». او همچنین در قسمت دیگری از کتاب نوشته است: «رمان بخوانید. در یک رمان خوب غرق شوید و در سختیها و خوشیهای قهرمان داستان با او همراه شوید. این تمهید، یک روش موثر است که میان فکرکردن و عملنمودن قرار میگیرد.»
درواقع به قول دوبلی خواندن رمانها و داستانهای مختلف میتواند به درست فکرکردن و تصمیمگرفتن ما کمک کند. او همچنین به آثار منفی حسادت و نحوهی مقابله با آن نیز اشاره کرده است. چنانکه در قسمتی از کتاب میخوانیم: «چگونه حسادت را مهار کنی؟ اول از همه خودت را با دیگران مقایسه نکن. دوم اینکه دایره تواناییات را پیدا و خودت آن را پر کن. موقعیتی را برای خودت خلق کن که در آن بهترین هستی. مهم نیست حوزهی مهارتت چقدر کوچک باشد؛ مهم این است که پادشاه قلعه هستی». دوبلی دربارهی انگیزه و هدفداشتن هم بسیار نوشته است:
«زندگی بدون هدف، یک زندگی از دست رفته است. بااینحال نباید دستوپایمان به آنها بسته شود. بدانید که قرار نیست تمام خواستههای شما ارضا شوند، چون اتفاقات زیاد رخ میدهد که خارج از کنترل شما هستند.»
درباره نویسنده کتاب هنر شفاف اندیشیدن
سندهی سرشناس اهل کشور سوئیس است که اکثر مطالب خود را به زبان آلمانی منتشر میکند. او کارش را به عنوان یک رماننویس از سال 2002 میلادی شروع کرد. اکثر کتابهای مشهور وی جزو آثار پرفروش آمازون بودهاند که از میان آنها میتوان به پیگیر اخبار نباشید، هنر شفاف اندیشیدن و هنر خوب زندگی کردن اشاره کرد. کتاب «هنر شفاف اندیشیدن» در ابتدا مطالبی پراکنده بودند که دوبلی به عنوان ستوننویس، آنها را برای روزنامههای آلمانیزبان مینوشته است. بعدها دوبلی تصمیم گرفت تا مجموع این مطالب را گردآوری و به زبانی انگلیسی بازنویسی کند.