-
در این مطلب میخوانید:
هر کشوری برای پیشرفت خود نیازمند ملتی آگاه است، توسعهی اقتصادی، آگاهی سیاسی و داشتن جامعهای سالم نیازمند مردمی است که نسبت به این مسائل و جهان اطراف خود حساس و آگاه باشند.
داشتن مطالعه، یکی از راههای رشد ملتهاست، اهمیت توسعه و ترویج کتابخوانی امروزه دیگر برای همهی ما آشکارست. ترویج کتاب و کتابخوانی نیازمند توجه به مسائلی مانند ایجاد عادت به مطالعه در خانوادهها، احداث کتابخانههای مجهز و کمک به تألیف آثار بیشتر است. یکی از راههای همیشه موثر در این زمینه، ایجاد انگیزه در مخاطب توسط رسانهها بوده؛ تاثیر رسانه در زندگی امروزِ ما انکارناپذیر است و چه بهتر که از همچین دریچهای یکدیگر را تشویق به مطالعه کنیم.
برنامهی تلویزیونی کتابباز از سال ۱۳۹۵ با هدف ترویج کتاب و کتابخوانی شروع به فعالیت کرد؛ در این برنامه با نگاهی حرفهای به دنیای فعالان عرصهی نشر، در هر قسمت کارشناسان و مهمانان برنامه کتاب و یا کتابهایی را به مخاطبان خود معرفی میکنند. این برنامه تا به امروز مخاطبان بسیاری را تشویق به کتابخوانی کرده است و از محبوبترین برنامههای حال حاضر تلویزیون به شمار میآید.
در ادامه در این مطلب از بلاگ سایت خرید آنلاین کتاب بوکلند تعدادی از کتابهایی که در این برنامه معرفی شدهاند را با هم مرور میکنیم.
مرگ ایوان ایلیچ
میرایی و فرار از سرنوشت که مرگ نقطهی پایان آن است، همواره از دغدغههای قهرمانان داستانها بوده. مردِ داستان کتاب مرگ ایوان ایلیچ نوشتهی لئو تولستوی نیز یکی از همین انسانهایِ گرفتارست، این کتاب از جمله کتابهای معرفی شده در برنامهی کتابباز است که توجه بسیاری را به این اثر کلاسیک جلب کرد.
در این رمان، تولستوی، استیصالِ مردی مبتلا به بیماری لاعلاجی را به تصویر میکشد که میانهی خوبی با درک احساسات ندارد، و حالا رو در روی سرنوشت بی هیچ راه گریزی از مرگ، با تمام آن احساساتی که تا به امروز از آنان گریخته، یک به یک روبرو میشود. او در پنج مرحله به توصیف ماهرانهی روحیات ایوان ایلیچِ بیمار میپردازد و درماندگیها، دلهرهها و حسرتهای یک بیمار را به زیبایی توصیف میکند و از عمق احساسات او در مواجهه با مرگ سخن میگوید.
از تاثیرگذارترین بخشهای رمان میتوان به روایت تولستوی از تقاضای بیهودهی ایوان ایلیچ برای معامله با پروردگارش اشاره کرد؛ مردی که عاجزانه تقاضای فرصتی دوباره در ازای بخشش چیزی از طرف خود به خداوند را دارد، تمنایی بیهوده که او را به ورطهی افسردگی و سرانجام سکون و سکوتِ پذیرش، میکشاند.
فرضیهی خوشبختی
کتاب فرضیه خوشبختی: یافتن حقیقت مدرن از خرد باستان نوشتهی جاناتان هایت از جمله کتابهای معرفی شده در برنامهی کتابباز است.
جاناتان هایت در این کتاب به تحلیلِ مفهوم موفقیت و راههای کسب سعادتمندی میپردازد. هایت با بررسی این مفاهیم از دیدگاه فلسفی و با نگاهی متکی بر علم روانشناسی به دنبال پاسخ پرسشهایی است که دغدغهی هر یک از ما در جهان مدرن امروزیست. سوالهایی همچون: چگونه یافتن خشنودی در زندگی و اینکه به راستی مفهوم خوشبختی چیست و آیا واقعاً راهی برای دستیابی به آن وجود دارد؟
نویسنده با تکیه بر آموزههای فلسفه و همچنین پژوهشهای خود، مخاطب را به داشتن بینش جدیدی نسبت به مفهموم سعادتمندی دعوت میکند و معتقد است با تغییرات جزئی در طرز فکر و نحوهی برخوردمان با شکستها میتوانیم تأثیرات عمیقی در زندگی خود به وجود آوریم. این کتاب، از جمله کتابهای معرفی شده توسط مجتبی شکوری در برنامهی کتابباز است؛ شکوری، معلم، مشاور و نویسنده کتابهای مهارتهای زندگی است.
ایده عالی مستدام
دغدغهی هر کارآفرینی داشتن ایدههای ناب و ماندگار است، اما گاهی حتی یک ایدهی خوب هم از توفیق توجهِ همهگیر بهرهمند نمیشود. در کتاب ایدهی عالی مستدام، نویسندگان آمریکایی، چیپ و دن هیث که خود به آموزش و فعالیت در حوزهی کسب و کار مشغول هستند، در ۸ بخش، به مخاطب آموزش میدهند که چگونه ایدههای خود را به شکلی گیرا و روشن بیان کنند.
آنها با یادآوری تجربیات عملی خود به خواننده کمک میکنند تا در کنار خلق ایدههای نو، نحوهی درستی برای بیان و عرضهی ایدههای خود داشته باشند تا باعث ایجاد باور در مخاطب خود شوند، به طوریکه به آن اهمیت دهند و در راستای عمل به چنین ایدههایی تلاش کنند.
لحن صمیمی کتاب، آن را برای کسانی که تخصصی در حوزههای مدیریتی و یا کسب و کار ندارند، نیز جذاب میکند، و خواننده را برای مواجهه با چالشهای مختلف، با ارائهی راهکارهای مفید در جهت خلق نگرشی جدید نسبت به مسائل گوناگون و آفرینش ایدههای نو، آشنا میکند.
بیشتر بخوانید: با انواع گونههای درام آشنا شوید
انسان در جستجوی معنا
از بهترین قسمتهای کتابباز، معرفیِ کتابهایی است که از رنج انسانهایی میگویند که درد از دست دادن را فهمیدهاند، سوگواری را تا عمق وجود درک کردهاند اما هرگز زندگی را نباختهاند.
کتاب انسان در جستجوی معنا نوشتهی ویکتور فرانکل، روانپزشک و نویسندهی اتریشی از جملهی این کتابهاست. فرانکل در بخش اول کتاب، خاطرات سالهای اسارت خود، در اردوگاههای کار اجباریِ حزب نازی را بازگو میکند؛ او در تمام دوران اسارت، به امید دیدار دوبارهی اعضای خانوادهاش برای بقای خود تلاش میکند، اما پس از آزادی درمییابد، آنها نیز مانند بسیاری دیگر قربانی اردوگاههای کار اجباری شدهاند؛ پس از روایت رنجهای دوران اسارت، در بخش دوم، فرانکل به توضیح مکتب تخصصی خود، لوگوتراپی و یا معنادرمانی میپردازد.
او معتقدست علم پزشکی از پاسخ به این سوال که "معنای زندگی هر فردی چیست؟" ناتوان است، زیرا خواستههای ما روز به روز تغییر میکنند و معنای زندگی، مفهومی عمومی نیست، بلکه هر کدام از ما با تکیه بر قدرتِ انتخاب فردی، معنا و هدف زندگی را با جستجو در احوالات درونی خود باید پیدا کنیم.
اوضاع خیلی خراب است
آیا انسان مدرن شاد است؟ آیا هر کدام از ما، با وجود امکانات پیشرفتهای که امروز ما را احاطه کردهاند، انسانهای خوشبختی هستیم؟ خوشبختی واقعی چه شکل و شمایلی دارد؟ آیا واقعاً راهی برای رسیدن به آن وجود دارد؟
این سوالات، پرسشهایی هستند که مارک منسون در کتاب "اوضاع خیلی خراب است، کتابی دربارهی امید" مطرح میکند و ما را دعوت میکند تا همراه او پاسخهایی را برای این سوالات بیابیم. منسون از ناامیدی انسان امروزی میگوید، از اضطراب همواره و همیشگی ما و تلاش جنونآمیزمان برای رسیدن به شادیهایی که روز به روز برایمان دست نیافتنیتر میشوند، او معتقدست، مفهوم شادی برای انسان مدرن، احساسی فارغ از هر نوع رنجی است، در حالیکه خوب زندگی کردن به معنای اجتناب از رنج نیست، بلکه به این معنی است که برای اهداف درستی این رنج را متحمل شویم و یادآوری میکند همانطور که امیدواری را در زندگی خود بارها تجربه میکنیم، درست رنج کشیدن را هم بیاموزیم.
بیشتر بخوانید: بهترین کتاب های ایرانی که باید خواند
ضدخاطرات
از بهترین قسمتهای کتابباز، معرفی کتاب ضدخاطرات نوشتهی آندره مالرو توسط خانم فریبا متخصص در فصل چهارم این برنامه بوده است. مالرو، نویسندهی به نام فرانسوی، در این کتاب، خاطرات زندگی خود را به همراه مهمترین گفتگوها و شنیدههایش در طی سالها جمعآوری کرده است و با قلم توانا و شگفتانگیز خود، وقایع زندگی خود را به ترتیب اهمیت آنها با اشاراتی به تاریخ جهان روایت میکند. با این کار او به مخاطب خود یادآوری میکند، هر کدام از ما محصولِ تجربیات بزرگ و کوچک خودمان هستیم.
دغدغهی مالرو در این کتاب، ذات بشر و هستی او، مرگ و البته چگونه و برای چه چیزی مردن است؛ او با تسلط بینظیرش بر تاریخ، هنر، سیاست و ادبیات، با نگاهی نقادانه به تحلیل وقایعی که در طی سالها همچون بازیگری باهوش شاهد وقوع آنها بوده است، میپردازد و خواننده را شیفتهی قلم بُرنده و در عین حال شوخطبع خود میکند.
نردبان شکسته
از بهترین برنامههای کتابباز، ویژه برنامههای ماه رمضان است، در این ایام علاوه بر معرفی کتاب، معرفی فیلم به همراه اجرای موسیقی نیز توسط مهمانان صورت میگیرد. از جمله کتابهایی که در این ایام معرفی شد، میتوان به کتاب "نردبان شکسته: چگونه نابرابری بر طرز فکر، زندگی و مرگ ما تأثیر میگذارد"، نوشتهی کیت پین اشاره کرد.
پین با تکیه بر تحقیقات جامعهشناسانهی خود، مسئلهی اختلاف طبقاتی را در جوامع مورد بررسی قرار میدهد و آن را معضلی محدود به قشرهای ناتوان جامعه نمیداند، بلکه معتقدست، فقر، آفتی است که حتی در میان مردم برخوردار جامعه نیز وجود دارد و نه تنها فقر مادی، بلکه عقبماندگی فکری نیز نوعی از فقر است که بیماری جوامع امروزیست.
او با اشاره به تأثیر ذهنی فقر بر تصمیمات ما، سعی در ریشهیابی معضلاتی مانند قمار و یا کلاهبرداریهای خُرد و کلان دارد و خواننده را به تعمق نسبت به شرایط حال حاضر جامعه، از جمله درجا زدنها و پسرفتها و تلاش برای رهایی از این چرخهی بیهوده دعوت میکند.
فقر احمق میکند
از دیگر کتابهای معرفی شده در برنامهی کتابباز، میتوان به کتاب "فقر احمق میکند" اشاره کرد. نویسندگان این کتاب، الدار شفیر و سندهیل مولاینیتن، به یکی از مهمترین دغدغههای انسان امروز، یعنی چالشِ مدیریت مالی و زمانی، میپردازند. این کتاب با مقدمهای مفصل، از معضلات اقتصادی جهان امروز و سایر دغدغههایی که آنها را تشویق به تألیف این کتاب کرده است، با خوانندهی خود صحبت میکنند و ذهن شما را برای مطالعهی فصلهای پیشرو آماده میکنند.
شفیر و مولاینیتن به عنوان افرادی که مثل سایر همنوعان خود هر روزه با چالشهای زندگی مدرن روبرو میشوند، به دنبال پاسخ روشنی برای این سوال که "آیا میتوان منطقی فراگیر برای کمیابی ارائه داد؟ منطقی که در این پس زمینههای گوناگون کاراییاش را حفظ کند؟" هستند؛ و به تحلیلِ، مفهوم زمان، پول و نحوهی مدیریت آنها در زندگی مدرن میپردازند.
نویسندگان در سه بخش اصلی به همراه توضیحات تکمیلی به ارائهی نتایج پژوهشهای خود و راهکارهای کارآمد برای رهایی از چالشهای زمانی و مالی به درک بهتر ما از جوامع مدرن کمک میکنند.
زندگی خود را دوباره بیافرینید
رنج کودکی تنها محدود به دوران کودکی نمیشود، اگر به درونیات خود توجه کنیم، کودکیِ خود را میبینیم که شاد یا آزرده، سرزنده و یا سرخورده، همچنان در درون ما زندگی میکند.
جفری یانگ و جنت اس.کلونسو نویسندگان کتاب "زندگی خود را دوباره بیافرینید" معتقدند، ریشهی بسیاری از آزردگیها، نارضایتیها و رفتارها و تصمیمات اشتباه ما، ریشه در کودکی دارد و چنین معضلات روحی و شخصیتی در همهی افراد حتی افراد موفق نیز بروز پیدا میکند.
یانگ و کلونسو، با ارائهی پرسشنامههایی در خصوص هر یک از طرحوارهها(الگوهای فکری و رفتاری) و ریشهیابی دلیل بروز چنین الگوهایی با ذکر مثالهایی از مراجعان خود در طی سالها، علاوه بر دادن راهکارهایی مفید، ما را به تلاش برای تغییر و خودشناسی دعوت میکنند.
این کتاب، از جمله کتابهای معرفی شده توسط مجتبی شکوری، در فصل چهارم کتابباز است.
بیشتر بخوانید: با پرفروشترین کتابهای شعر ایران آشنا شوید
مینیمالیسم دیجیتال
زندگی مدرن بدون دسترسی به اینترنت، تلفنهای هوشمند، اپلیکیشنهای جهتیابی و یا حملونقل اشتراکی، برنامههای ارزیابی ریسک تجاری و... غیرممکن به نظر میآید.
کارل نیوپورت نویسندهی کتاب "مینیمالیسم دیجیتال؛ یافتن زندگی متمرکز در یک جهان پرهیاهو" معتقد است، فناوری همانطور که امری مفید در زندگی انسان امروز است، با استفادهی اشتباه از آن، به کیفیت و سلامت زندگی ما آسیب میرساند.
او با بررسی سبکهای زندگی متفاوت و مشاغل گوناگون در این کتاب، میزان وابستگی ما به فناوری و شبکههای اجتماعی را بررسی میکند و با ارائهی راهکارهایی عملی که نامِ "پاکسازی دیجیتال" را برای آنها انتخاب کرده؛ به کشف دوبارهی لذتهای خارج از دنیای دیجیتال و مدیریت جدید زندگی در عصر فناوریهای نوین کمک میکند.
کتابباز تا به امروز مخاطبان بسیاری را به مطالعه علاقمند کرده است؛ امیدواریم فصل ششم آن، به زودی آغاز شود تا بازهم ما را به دنیای دوستداشتنی کتابها دعوت کند.
برای مشاهده بهترین رمان های روز دنیا میتوانید به دستهبندی خرید رمان مراجعه کنید.
نظرات کاربران