رمان طنز «آبنبات پستهای» کتابی دیگر از مهرداد صدقیست که ادامهی رمان موفق قبلی او در همین فضاسازی و حالوهوا با نام «آبنبات هلدار» به حساب میآید. شخصیت اصلی این رمان پسری نوجوان، شکمو و بانمک به نام محسن است که در اوایل دههی هفتاد به سر میبرد و وقایع همان دهه، با حالوهوای خانوادگی و اجتماعی را در شهرستان بجنورد که شهری نسبتا کوچک در خراسان شمالیست روایت میکند.
قصهی طنز و فضای مفرح «آبنبات پستهای» خیلی به فرهنگ طناز و لهجهی شیرین این شهر تکیه دارد. این کتاب که سال 1395 نوشته و بازچاپ هم شده، در فصلهای مختلفی با عناوین گوناگون که بعضی نیز اصطلاحاتی مربوط به لهجهی بجنوردی هستند، قصهای جذاب را پیش میبرد که مخاطب را همراه کرده و میخنداند. ادبیات عامیانه از دیرباز در زبان فارسی علاقهمندان ویژهای داشته و مخاطبان را با فرهنگ هر دورهای از تاریخ و هر منطقه آشنا میکند.
محسن خواهری دمبخت دارد، خواستگاران زیادی به خانهی آنها میآیند و همین موقعیت لحظاتی دلنشین و طنزآمیز را خلق میکند، جرایانات تاریخی دههی هفتاد ایران پس از تجربهی جنگ و پیش از روی کار آمدن اصلاحات، در داستانکهای «آّنبات پستهای» فضایی نوستالژیک و انتقادی را در طبقهی اجتماعی شخصیت این کتاب بازنمایی میکند و مخاطبان از همین رو به این مجموعه داستانهای مهرداد صدقی توجه کرده و از خواندن اثر صمیمی او رضایت داشتهاند.
مهدیه سادات درباره رمان آبنبات پستهای نوشته است: «کتابی زیبا و طنزی دوستداشتنی سرشار از نوستالژی برای بچههای دهه شصت بود، چند روزی که این کتاب را مطالعه میکردم انگار داشتم با تکتک شخصیتهای این داستان زندگی میکردم و واقعا از خواندن آن لذت بردم.»
خوانندهای دیگر نیز با اشتیاق در مورد سری آثار آبنبات هلدار و پستهای و... از این نویسنده نوشته است: «خیلی کتاب خوب و دلنشینی بود. مثل سری هلدار و دارچینی، مخصوصا برای ما دههشصتیها فضای داستان ملموستر است، قصهپردازی هم جوری است که انگار همین حالا به عنوان ناظری بیطرف شاهد قضیه هستی، شخصیتپردازی هم عالی، مخصوصا شخصیت بیبی خیلی خندهدار بود چون مصداقش را هم دیده بودم دلچسبتر بود، باز هم بنویسید آقای صدقی، پاینده باشید، راستی اول هلدار، بعد پستهای و بعد دارچینی را بخوانید.»
عموم نظرات مخاطبین بر همین صمیمیت و نوستالژیک بودن قصهها اشاره دارد چنان که زهرا بهبهانی هم نوشته است: «این کتاب واقعا دوستداشتنی و شیرین است و بهترین قسمتش بهنظر من آن بیطرفی محض نویسنده است و اینکه موقع خواندن داستان آدم جدا احساس این را دارد که محسن داستان را نوشته نه مهرداد صدقی.» میتوان گفت مخاطبینی که به داستانهای عامیانه و طنز علاقه داشتهاند، مجموعه آثار مهرداد صدقی را پسندیده و این موضوع باعث انتقال و آَشنایی فرهنگ عمومی بجنوردی به دیگر فرهنگهای بومی ایران نیز شده است.