کتاب «افسانههای ایرانی - جلد 5» نوشتهی محمد قاسمزاده را انتشارات هیرمند منتشر کرده است. محمد قاسمزاده در کتاب «افسانههای ایرانی - جلد 5» به شرح و معرفی افسانههای ایرانی پرداخته است. این کتاب برای دوستداران فرهنگ و ادب ایران و کسانی که به مطالعهی افسانههای ایرانی علاقه دارند مناسب است.
در جلد پنجم این کتاب، نویسنده به افسانههای پهلوانان، عیاران و رندان پرداخته که در میان مردم و اقوام مختلف ایرانی بسیار پرطرفدار و جذاب هستند. او در این جلد، به قهرمانانی میپردازد که مردم میل به پیروزی خود را در قالب پیروزیها و کامیابیهای آنان تصور میکردند.
«پهلوانان در میدان نبرد با تیر و شمشیر و نیزه رویاروی دشمن میایستند و با تن و جان خود نبرد میکنند. در این میانه، جوانمردی آنان استوانهی نبرد است. تا آنجا که حتی در نبرد با دیو که نماد بدی است، این جوانمردی را به کنار نمیگذارند و آنجا که دیو خفته است، بر روی او شمشیر نمیکشند و او را بیدار میکنند و دست به نبرد میزنند تا شائبهای در دلاوری آنان نباشد. این خصلت تنها در میان دلاوران ایرانی به چشم میآید و پهلوان دشمن از هر ترفندی سود میبرد تا پیروز شود، ولی سرانجام این جوانمردی است که پیروز از میدان میآید. آنجا که نبرد پهلوانان پایان میپذیرد یا در شب که دو همنبرد دست از ستیز میکشند، عیاران وارد میدان کارزار میشوند.»
محمد قاسمزاده (1344) پژوهشگر، داستاننویس و منتقد ایرانی در نهاوند زاده شده است. او تحصیلات پایه و دبیرستان را در نهاوند طی کرد و چون پدرش فردی نظامی بود، در شهرهای مختلف زندگی کرد. او در سال ۱۳۵۳ موفق به اخذ دیپلم ادبی شد و سپس به دانشگاه تهران راه یافت. قاسمزاده در دانشگاه در رشته زبان و ادبیات فارسی مشغول به تحصیل شد و در سال ۱۳۵۷ مدرک کارشناسی را دریافت کرد. او در بین سالهای 1358 تا 1367 در قائمشهر دبیر ادبیات بود و در سال ۱۳۶۴ دوباره در دانشگاه تهران، به تحصیل پرداخت و در سال ۱۳۶۷ مدرک کارشناسی ارشد ادبیات را هم دریافت کرد.
پس از دریافت مدرک کارشناسی ارشد، او از آموزش و پرورش بیرون آمد و وارد وزارت فرهنگ و آموزش عالی شد. پس از آن نیز با دانشگاه صداوسیمای پکن و بخش فارسی رادیو پکن همکاری داشت و پس از بازگشت به ایران در سال ۱۳۷۲ ابتدا به مرکز تحقیقات علمی کشور و سپس به فرهنگستان زبان و ادب فارسی منتقل شد. قاسمزاده از سال 1367 در کارهای تحقیقاتی به طور منظم فعال بود و در تألیفات گروهی همکاری داشت. او سالهاست که از مشاغل دولتی بیرون آمده و مشغول به کار تألیف است.