«پایان میانگین: چگونه با پذیرفتن تفاوتها، استعدادهای خود و دیگران را شکوفا کنید» یکی از پرطرفدارترین و بهترین نوشتههای «تاد رز» است که برای نخستینبار، در سال 2016 چاپ شده است. «پایان میانگین» کتابی است در دسته کتابهای خودیاری، موفقیت شخصی و کسبوکار که بر پایه تجربیات، آمارها و آموختههای علمی نوشته شده است.
«پایان میانگین» کتابی است برای پاسخ دادن به دغدغههای اجتماعی و شغلی آدمها در عصر جدید. در این کتاب، نویسنده کوشیده است تا با نشان دادن تصورات بسیار غلط عامه از آمارها و میانگینهای عملکردی و رفتاری مختلف، راه موفقیت منحصربهفردی را به خوانندگان کتابش نشان دهد. او در این کتاب اذعان داشته است که در دنیای امروز، نباید زندگی و کسبوکار خود را بر پایه و اساس دانستههایمان از میانگین رویدادها پایهگذاری کنیم. در واقع، میانگینها دیگر بازگوکننده خوبی از عملکرد بهینه برای زندگی یا کسبوکار نیستند. رُز با تکیه بر پژوهشهای علمی و آمارهای واقعی، دقیق و بسیار جدید، سعی داشته است تا مردم را از دام میانگینها نجات دهد و به آنها بقبولاند که نباید میانگین چیزها را بهعنوان استانداردی تکبُعدی در زندگی خود بپذیرند و به چشم یک هدف به آن نگاه کنند. حال این میانگین میتواند در زندگی تحصیلی و بر اساس معدلهای دیگر دانشآموزان و دانشجوها در سراسر دنیا باشد یا میانگین درآمد یک کارمند در یک بخشی از جهان و... .
نظر برخی از مشهورترین چهرههای کتابهای خودیاری و موفقیت شخصی راجعبه کتاب «پایان میانگین» را با هم بخوانیم:
«رز نگرش شما را به فرهنگ، مدرسه، کار و همه اطرافیانتان تغییر خواهد داد. او با داستانهای جذاب و سبکی دلپذیر، درک ما را از اینکه چه کسی هستیم و چه چیزی مهم است را، تغییر خواهد داد.» -ست گودین (نویسندۀ کتاب گاو بنفش)
«تاد رز به شاهکاری نادر دست یافته است: او هم برانگیزنده است و هم بر حق دارد. او مفروضات اساسی ما در مورد استعدادها را زیر و رو میکند و راهی قدرتبخش برای بازاندیشی نسبت به جهان را ارائه میدهد. با داستانهای هیجانانگیز، دادههای تازه و ایدههای جسورانه، این کتاب به مراتب بهتر از حد متوسط است.» -آدام گرانت (نویسندۀ کتاب دوباره فکر کن)
«تاد رز نشان میدهد که هر چیزی که در مورد عملکرد «متوسط» میدانیم، اشتباه است. در واقع، درک تکبُعدی ما از موفقیت - جستجوی ما برای نمره متوسط، امتیاز متوسط، استعداد متوسط – پتانسیلهای ذاتی ما را به طور جدی نادیده گرفته است. این کتاب خواندنی، روشنگر و بسیار بالاتر از "متوسط" است.» -دانیل پینک (نویسندۀ کتاب ما؛ همه فروشندهایم)
پاراگراف ابتدایی کتاب را میآوریم تا عصارهای از محتوای کتاب را دریابیم: «بیشتر ما از روی غریزه میدانیم که نمره در آزمون شخصیت، رتبه در یک ارزیابی استاندارد، معدل کل یا رتبهبندی در گزارش عملکرد بازتابدهندۀ تواناییهای شما، فرزندان، دانشآموزان یا کارمندان شما نیستند. با وجود این، مفهوم میانگین به منزلۀ معیاری برای اندازهگیری افراد چنان در ذهنهای ما جاافتاده که به ندرت به طور جدی آن را زیر سؤال میبریم. با وجود دردسرهای گاه و بیگاهِ ما بابت میانگین، قبول داریم که این معیار نشاندهندۀ نوعی واقعیت عینی دربارۀ مردم است. اگر به شما بگویم که این شکل از ارزیابی تقریباً همیشه اشتباه بوده است، چه میکنید؟ اینکه وقتی صحبت از درک افراد به میان میآید، میانگین بهاحتمال خیلی زیاد نتایج اشتباه و گمراه کننده به بار میآورد؟ فرض اصلی این کتاب به شکل فریبندهای ساده است: هیچکس در حد متوسط نیست؛ نه شما، نه فرزندان شما، نه همکاران یا دانشآموزان شما یا همسرتان. این سخن فقط یک دلگرمی خشک و خالی یا یک شعار توخالی نیست، بلکه حقیقتی علمی با بیشمار دستاوردهای عملی است که نمیتوانید نادیدهاش بگیرید.»
یکی از مهمترین بخشهای انتقادی کتاب پایان میانگین، انتقاد آن نسبت به «روش تیلور» است. در این بخش از کتاب، توصیفی از این قاعده را مشاهده میکنید: «به گفتۀ تیلور همیشه «یک بهترین روش» برای انجام یک فعالیت فرضی وجود داشت- و فقط یک روش، آن هم روش استاندارد. برای تیلور، چیزی بدتر از این نبود که یک کارگر سعی کند به روش خودش کاری را انجام دهد. تیلور در 1918 در مقالهای که در یک مجله منتشر کرد، هشدار داد: «صخرهای وجود دارد که مردی بسیار مبتکر و خلاق به بالای آن رسیده و به قوۀ خلاقۀ خودش جامۀ عمل میپوشاند. روا نیست که یک انسان متوسط شروع به ابداع ماشین یا روش یا فرایندی جدید برای جایگزینی با چیزی کند که موفقیتش از قبل اثبات شده است.» کارخانههای آمریکا اصول استانداردسازی تیلور را پذیرفتند و خیلی زود قوانین کار را تهیه کردند، کتابهایی درباره رویههای عملیاتی استاندارد چاپ کردند و کارتهای دستورالعمل کاری صادر کردند که همگی راههای ضروری برای انجام کارها را تعیین میکردند. کارگری که زمانی به عنوان صنعتگر خلاق شناخته میشد، در حد یک ماشین خودکار تنزل پیدا کرد. امروزه، استانداردسازی در بنگاههای اقتصادی مدرن به روشی تقریباً بدون تغییر نسبت به اولین طرحهای پیشنهادی تیلور انجام میشود.»
«تاد رُز» کارآفرین مشهور آمریکایی و یکی از اساتید اسبق دانشگاه هاروارد است. او متخصص حوزۀ روانشناسی رشد یا تحولی است و بر اساس دانش و تجربیات علمی خود، تاکنون چند کتاب منتشر کرده است. در کنار کتاب پایان میانگین، کتاب «اسب سیاه» نیز از این نویسنده به فارسی ترجمه و چاپ شده است.