کتاب «به ژنوم خوش آمدید» راهنمای گذشته، حال و آینده ژنتیک است. سفری آموزنده و شگفتانگیز در علمی است که به طور فزایندهای منشا ما را آشکار میکند و نوید آینده بهتر را میدهد. کتاب با نثر روان و خواندنی، فهم مهمترین لحظه در تاریخ زیستشناسی را به خواننده ارائه میدهد. نویسندگان کتاب خدمتی واقعی به کسانی کردهاند که میخواهند در گفتمان بزرگی که اکنون در علم و پزشکی در جریان است شرکت جویند. کتاب «به ژنوم خوش آمدید»، خواننده را به عمق پیشرفتهترین علم امروزی و پیامدهای گسترده آن میبرد. این کتاب سعی کرده است تا جای ممکن دانش پیچیده DNA را با جملات آسان، همهفهم و تصویرهای رنگی چشمنواز برای مخاطب فراهم کند.
این کتاب، اکتشافاتی را که منجر به ردیفیابی ژنوم انسان شد بررسی میکند و چالشهایی را که به طور کلی در برابر دانشمندان، فرهنگ و جامعه امروزی است به نمایش میگذارد و راهنمای اساسی برای فهم و شرکت در اکتشافات باورنکردنی بحثها و درک انقلاب ژنومیک است.
سهیلا از خوانندگان این کتاب، نظرش را اینگونه بیان میکند: «این کتاب از نظر علمی و اطلاعات عمومی واقعا کتاب خوب و روانی است. نویسنده سعی دارد به سادهترین زبان و لحن، این اطلاعات را به علاقهمندان این حوزه معرفی کند.»
در پاراگراف زیر، ارتباط بین بهداشت و ژنومیک شرح داده شده: «طب پیشگیری، بهداشت فردی و بهداشت عمومی روز به روز بیشتر به دانش ژنتیک مولکولی انسان و ژنومیک، که به سرعت در حال پیشرفت است، وابسته میشود. سالهای زیادی است که ما از چندین بیماری ویرانگر تکژنی مانند کمخونی سلولداسی شکل و فیبروز کیستیک آگاهی داشتهایم. با این حال، اکنون روشن شده است که در مورد بسیاری از بیماریها و نارساییها، علل ژنتیکی به ندرت به این سادگی بوده است. در بعضی موارد ژنتیک یا در آسیبپذیری نسبت به ابتلا یک بیماری ویژه و یا حفاظت بدن در برابر ابتلا به بیماری نقش عمدهای را بازی میکند.»
در این پاراگراف، تعریفی از DNA را میخوانیم: «هر یک از تریلیونها سلول بدن ما حاوی DNA است. از گلبولهای خون که در وریدها جاری هستند تا سلولهای عصبی در مغز و سلولهای پیاز مو در پوست سر. مارپیچ درهم فشرده DNA در یک سلول، یک متر و هشتاد سانت طول دارد و به عرض یک ملکول است و حاوی بیش از سه میلیارد بیت اطلاعات است. این رشتهی کامل اطلاعات، ژنوم شما را تشکیل میدهد. تقریبا ۳۰ هزار ژنموجود رز ژنوم، رشد یک انسان تازه را برنامهریزی کرده و پیوسته در حال کارند و به بدن ما دستور میدهند تا سلولهای جدید درست کنند، غذا را گوارش کنند، بیماریها را دور کنند و معلومات را در خاطرات نگهدارند. ژنها و DNAها به علت تاثیرشان بر سرشت ما، پندار ما را تسخیر کردهاند. ژنها و DNAها واقعا چقدر کنترل دارند؟ و تا چه اندازهای فهم روزافزون ما از ژنوم انسان، این موضوع را که ما کیستیم و جهان را چگونه میبینیم تغییر خواهد داد؟ آیا ژنهای ما، سرنوشت ما هستند؟ آیا ژنوم ما، تغییر ما هستند؟»
پاراگرافی که کتاب با آن آغاز میشود را در زیر میخوانیم: «ما در موزه تاریخ طبیعی آمریکا سعی داشتهایم تا ژنومیک را در فعالیتهای علمی موزه و در نمایشگاههای خود وارد کنیم. در پاییز سال ۲۰۰۰ به عنوان بخشی از ماموریت مداوم ما در معرفی آخرین دستاوردهای دانش به جامعه، این موزه یک همایش دوروزه برای بررسی کاربردهای اجتماعی و علمی ژنوم برگزار کرد، ردیفیابی ژنوم انسان: مرزهای جدید در علم و تکنولوژی اولین همایش عمومی برای بررسی کاربردهای ژنومیک پس از انتشار ردیفیابی اولیه انسان بود.»
راب دوسال یک دانشمند و کارشناس برجسته در زمینه زیستشناسی تکاملی، ژنومیک و تحقیقات تنوعزیستی است. او در حالحاضر بهعنوان یک مربی در موسسه ساکلر برای ژنومیک مقایسهای در موزه تاریخ طبیعی آمریکا در شهر نیویورک خدمت میکند. این نویسنده به طور قابلتوجهی به زمینهی ژنتیک تکاملی کمک کرده است و در زمینههای مختلفی از تکامل مولکولی تا منشأ زندگی، مقالات علمی و کتابهایی نوشته است.
او به خاطر تحقیقاتش در زمینههای مختلف شناخته شده است. از این تحقیقات میتوان به ژنتیک تکامل انسان، تکامل بیماریهای عفونی و کاربرد ژنومیک در زیستشناسی حفاظتی اشاره کرد. او تحقیقات میدانی گستردهای انجام داده و با محققان از سراسر جهان همکاری کرده است تا الگوها و فرآیندهای تکامل را بهتر درک کند.
علاوهبر تحقیقات خود، دو سال در ارتباط با علم و آموزش فعالیت میکند. او سخنرانیها و مراسم عمومی بسیاری را برگزار کرده است و کتابهای علمی محبوبی نوشته و در رسانههای مختلف به منظور ارتقای درک و توانایی علمی حضور داشته است.