«باد ویرانگر»، شرح مواجههی دو مرد از دو جهان متفاوت است. کشیشی معتقد در مقابل مردی که با اعتقادات این کشیش میانهی خوبی ندارد. «باد ویرانگر» داستانیست عمیق و بهیادماندنی که از تردیدها و وفاداریهای آدمی و دلواپسیهای پدرانه میگوید.
صبحی در جادهای برهوت، زیر هرم سوزانِ آفتاب، پدر پیرسون، کشیشی معتقد که عازم مأموریتی مذهبی است، بههمراه دخترش لِنی، مستأصل کنار ماشین اوراقشان در انتظار غریبهای به سر میبرند تا به آنها دست یاری برساند.
این آغاز ماجرای آشنایی این پدر و فرزند، با گرینگو باوئرِ مکانیک و دستیار جوانش تاپیوکا است. «باد ویرانگر» روایتگر نزاع دو جهان متفاوت اما در عین حال بسیار مشابه است که در جریان دیدار یک روزهی شخصیتهای داستان روایت میشود. پیرسون، مردیست که هر اتفاقی در زندگی خود را ناشی از درایت خداوند میداند و تصور میکند در هر مصیبتی دست یاری دیر یا زود به سوی او دراز میشود؛ گرینگو اما در دنیایی مخالف بهسر میبرد، او به هیچچیز و هیچکسی جز خود تکیه نمیکند و پناهی جز تعمیرگاه خود در نقطهای از یک دشت برهوت ندارد. او انسان شروری نیست، بلکه تنها میخواهد در گوشهٔ عزلت خود باشد و کسی او را به سوی مهر الهی دعوت نکند. اما شباهت این دو مرد، پافشاری مصرانهٔ آنها بر باورهایشان است. گرینگو هیچ دعوتی را پذیرا نیست و کشیشِ معتقد داستان نیز، بیآنکه لحظهای درنگ کند تا گرینگو یا تاپیوکا و حتی فرزند خود، لنی را بهدرستی بشناسد، تنها سخنان انجیل را بارها و بارها تکرار میکند تا سرانجام مؤمن دیگری را خلق کند و به گمان خودش «مسیح کار را دست بگیرد.»
همسو با نزاع این دو مرد، ما با لِنی و تاپیوکا و سرگذشت آنها آشنا میشویم، آنها که با تردیدهای روح شکنندهٔ خود کلنجار میروند، در این بین باید تصمیم بگیرند در مسیر کدام یک از این مردان قدم بردارند.
«باد ویرانگر» از نبرد طاقتفرسای اخلاقیات میگوید که سردرگمیهای شخصیتهای خود را در میانهٔ این کشمکشهای مذهبی و اخلاقی روایت میکند. نبردی که به گمان دو مردِ داستان سرانجام قهرمانی خواهد داشت، اما در انتها شاید هیچ پیروزی در کار نباشد.
از زمان انتشار نوولای «باد ویرانگر»، این اثر تا به امروز به چندین زبان ترجمه شده است. پیش از ترجمهی فارسی این کتاب به قلم مهدی غبرائی توسط نشر چشمه، این کتاب به زبانهای انگلیسی، فرانسوی، پرتغالی، آلمانی و هلندی نیز ترجمه شد.
فِرَن از خوانندگان گودریدز، در توصیف خود در مورد «باد ویرانگر» نوشته است:
«اثر سلوا آلمادا بیآنکه قضاوتی بکند، دریچهای است مجذوبکننده به سوی افکار و باورهای دو نوجوان بیپناه و پدرانشان. من این کتاب را به شدت توصیه میکنم.»
همچنین بروس ویلسون از دیگر خوانندگان این کتاب در وبسایت آمازون، دربارهی «باد ویرانگر» گفته:
«تصویرسازیها و توصیفات این رمان به حدی من را تحتتأثیر قرار داد که پس از پایان آن بارها و بارها برخی از آن اتفاقات را بهخاطر آوردم. احتمالاً دوباره این کتاب را بخوانم.»
از ویژگیهای «باد ویرانگر»، بیطرفی سلوا آلمادا، نویسندهی کتاب در روایت داستانش است. او از عقاید هیچیک از مردان داستان، دفاعی نمیکند و همین بیطرفی به خواننده اجازه میدهد تمام جنبههای باورهای هر دوی آنها را به درستی بشناسد.
در بخشهایی از موعظههای پیرسون حرفهای آشنایی پیدا میکنیم:
«فردا. شبها همهمان خوشبینایم. خیال میکنیم وقتی آسمان را روشنایی روزِ نو پُر کند، میتوانیم همهچیز را تغییر دهیم و سرزنده و سرحال از نو شروع کنیم. اما صبح روز بعد خستهوکوفته از خواب بیدار میشویم، حتی پیش از شروع روز خستهایم و باز همهچیز را موکول میکنیم به فردا و فردا دیگر طولش بیست و چهار ساعت نیست. فردا یعنی سالیان آزگار همان بدبختیِ همیشگی.»
و در عین حال، آنچه گرینگوی تعمیرکار به آن باور دارد را نیز درک میکنیم:
«دین از نظر او صرفاً راهی برای سر باز زدن از مسئولیتها بود. پنهان شدن پشتسر خدا، منتظر رستگاری ماندن یا ملامت کردن شیطان بابت کارهای زشت خودت.»
سِلوا آلمادا (Selva Almada)، نویسنده و شاعر آرژانتینی، در پنجم آوریل ۱۹۷۳، در ویلا اِلیسایِ استان اِنترهریوس، در آرژانتین بهدنیا آمد. در ۱۹۹۱ در ۱۷ سالگی راهی پارانا شد و ابتدا در رشتهٔ ارتباطات اجتماعی و پس از آن در رشتهٔ ادبیات مشغول به تحصیل شد. در این دوره آلمادا علاوه بر تحصیلات آکادمیک با شرکت در کارگاههای داستاننویسی ماریا النا، داستاننویس، شاعر، آهنگساز و نمایشنامهنویسِ شهیر آرژانتینی با جهان بیهمتای ادبیات بیش از گذشته آشنا شد و آثاری را نیز در این دورهها خلق کرد.
پس ازین ایام آلمادا در سال ۲۰۰۰ به بوئنوسآیرس نقل مکان کرد و در کارگاههای داستاننویسی آلبرتو خسوس لایسِکا، دیگر نویسندهی معتبر آرژانتینی، قدرت قلم خود را به بلوغ رساند.
او فعالیت حرفهای در حوزهی ادبیات را از ۱۹۹۷ در پارانا آغاز کرد و اولین اثر خود، مجموعه شعری با عنوان «عروسکهای شیطانی» را در سال ۲۰۰۳ منتشر کرد. پس از آن دومین اثرش، یک مجموعه داستان بنام «فرزندان»، که دنبالهای بر کتاب اولش بود در سال ۲۰۰۵ روانهٔ کتابفروشیها شد؛ اما آنچه باعث شهرت جهانی آلمادا شد و او را تبدیل به یکی از قدرتمندترین چهرههای ادبیات معاصر آرژانتین و آمریکای لاتین کرد، انتشار نوولای «باد ویرانگر» در سال ۲۰۱۲ بود.
آلمادا علاوه بر سرودن شعر و داستاننویسی، چند اثر در حوزهی ادبیات ناداستان نیز خلق کرده است. از شاخصترینِ این آثار، میتوان به ناداستانِ جنایی «دختران مرده» در سال ۲۰۱۴ اشاره کرد، اثری که آن را با «در کمال خونسردی» کاپوتی و «هیروشیما»یِ جان هرسی مقایسه و ستایش کردهاند. او در این کتاب به ماجرای قتل سه دختر نوجوان آرژانتینی در دههی ۱۹۸۰ میپردازد، و از جنبههای بیرحمانهٔ زنکُشی و جنایتهای ستیزهجویانهٔ جوامع امروز میگوید.
زبان آثار آلمادا، زبانی صریح و صمیمی است که همچون کارسون مککالرز، جنبههای گوناگون فرهنگ زادگاهش را روایت میکند. او از مذهب، اختلافهای طبقاتی و تبعیضهای جنسی میگوید، و مانند بسیاری از نویسندگان ادبیات آمریکای لاتین، این روایات را با بیانی شاعرانه همراه میکند.
سلوا آلمادا همچنان ساکن بوئنوسآیرس و مشغولِ نوشتن است. آخرین اثر او، رمان «نه یک رودخانه» در سال ۲۰۲۴ منتشر خواهد شد.
در سال ۲۰۱۶ اپرایی با اقتباس از این اثر، به کارگردانی بئاتریس کاتانی، یکی از کارگردانان مطرح تئاتر معاصر آرژانتین اجرا شد. همچنین در سال ۲۰۲۳، فیلمی با اقتباس از این کتاب، به کارگردانی پائولا هرناندز ساخته شد؛ این فیلم تاکنون در سالنهای عمومی سینما اکران نشده است، اما در اجراهای خصوصی خود در فستیوالهای گوناگون با استقبال خوب منتقدان و تماشاچیانش روبهرو شد.
«باد ویرانگر» پس از انتشار خیلی زود توجه خوانندگان و منتقدان را جلب کرد و پس از ترجمه به زبانهای دیگر، با ستایش گستردهای از سوی منتقدان برجستهی جهان روبهرو شد.
منتقد وبسایت بیبیسی کالچر، در نقد خود دربارهی این اثر نوشته: «همچون فِلَنی اُکانر و خوآن رولفو، سِلوا آلمادا با درک درستی که از زندگی دارد، داستان تأثیرگذار خود را سرشار از مفاهیمی چون ایمان، وسوسه، انزوا و تردید کرده و باورهای خوانندگان خود را به چالش میکشد.»
پائولا هرناندز، کارگردان و فیلمنامهنویس صاحبنام آرژانتینی که در سال ۲۰۲۳، فیلمی به همین نام با اقتباس از این رمان ساخته است، به چالش کشیدن باورها و ارزشها و معرفی انسانهایی که به یکباره خود را محبوس در شرایطی میبینند که گریزی از آن نیست را از ویژگیهای درخور توجه این اثر میداند.
اگر اولین باری است که از بوک لند خرید میکنید میتوانید کتاب باد ویرانگر را با ۲۵ درصد تخفیف تهیه کنید. برای آشنایی با شیوه خرید آنلاین کتاب میتوانید راهنمای خرید را مطالعه کنید.
اگر به ادبیات داستانی علاقهمندید، به صفحه خرید رمان هم سری بزنید.