کتاب «آثار روی کاغذ منیر شاهرودی فرمانفرماییان»، گفتوگویی است با منیر فرمانفرماییان. هانس اولریش این کتاب را پس از مصاحبه با او، در سال 2015 میلادی به زبان انگلیسی نوشته است. منیر شاهرودی فرمانفرماییان در این گفتوگو، از زندگی شخصی و هنری خود برای ما میگوید.
او دربارهی طراحیها و نقاشیهایش صحبت کرده است و به تاثیر سنت و تاریخ ایرانی بر آثار هنریاش اشاره میکند. شما میتوانید سرگذشت این هنرمند را با زبان خودش در کتاب «آثار روی کاغذ منیر شاهرودی فرمانفرماییان» دنبال کنید. ارکیده درودی این کتاب را در سال 1400 شمسی به زبان شیرین فارسی ترجمه کرده است.
این بخش از کتاب را بخوانید که مصاحبهگر، از تجربهی گفتوگوی خودش با منیر فرمانفرماییان میگوید: «انسانها با گفتوگو تغییر میکنند و از آن روز که منیر سرگذشت شگفتانگیز خود را در طول آشناییمان بازگو کرده است، من نیز کاملا تغییر کردهام. منیر در «اعتراض علیه فراموشی» بسیار فعال است. آثار او، حافظه را که مانند خود هنرمند چند بعدی است، به فعالیت وا میدارد. او الگوی هنرمندان سدهی بیستویکم است.»
در قسمتی از کتاب، منیر فرمانفرماییان به نحوهی طراحیاش اشاره میکند و از هنر خود میگوید. آن را با یکدیگر میخوانیم: «طی چند سال گذشته با قلم پهنی که از محلهی چینیها در نیویورک خریده بودم، مجموعهای از طراحیهای گل انجام دادم. این قلم، که در واقع از چند قلم کوچکتر تشکیل شده، بسیار بزرگ است؛ پهنای آن ده الی دوازده سانتیمتر است. بعدازظهرها، مینشستم و گلی مقابلم میگذاشتم، مثلا گل مینا، و فقط به آناتومی، شکل و چگونگی قرارگرفتن ساقه و گلبرگهایش توجه میکردم، سپس آن را کنار میگذاشتم. روز بعد با کاغذی بزرگ، نوعی کاغذ فرانسوی دستساز با لبههای ناهموار به عرض حدودا صد سانتیمتر که آن را هـم از نیویورک خریده بودم، دست به کار میشدم. قلم بزرگم را به مرکب چینی میآغشتم، تکانش میدادم و سپس تندتنـد، تاپ تاپ تاپ، پنج دقیقهای طراحیام تمام میشد؛ بدون هیچ پیشطرح مدادی. اگر شکل گل را درک کنم، میتوانم بسیار سریع طرحش را بکشم.»
منیر شاهرودی فرمانفرماییان، نقاش و هنرمند مشهور ایرانی، زاده سال 1301 شمسی در شهر قزوین است. او که در ابتدا در دانشکدهی هنرهای زیبا در دانشگاه تهران تحصیل کرده بود، پس از مهاجرت به آمریکا در رشتهی تصویرسازی از دانشگاه کرنل فارغالتحصیل شد. منیر فرمانفرماییان علاوه بر طراحیها و نقاشیهای خود، به گردآوری آثار سایر هنرمندان ایرانی نیز پرداخت. او آنها را در نمایشگاههای دوسالانه، در تهران و ونیز به نمایش درمیآورد. منیر فرمانفرماییان همچنین دستی در معماری، آیینهکاری و مجسمهسازی نیز داشت و نمونهای از کارهای وی را میتوان در کاخ نیاوران، هتل لاله و موزهی فرش ایران مشاهده کرد. از سایر افتخارات او میتوان به کسب مدال طلا در هنرهای تجسمی از طرف بینال ونیز اشاره کرد. منیر فرمانفرماییان در فروردین ماه سال 1398 شمسی بر اثر کهولت سن از دنیا رفت. لازم به ذکر است که بهمن کیارستمی مستندی دربارهی این هنرمند با نام «منیر» ساخته است.