کتاب «ثروتمندترین مرد بابل» نام اثری است از جورج سمیوئل کلاسون با عنوان The richest man in Babylon که در سال 1926 منتشر و توسط وجیهه آیتاللهی به فارسی ترجمه شده است. کتاب «ثروتمندترین مرد بابل» در سال 1395 توسط بنگاه ترجمه و نشر کتاب پارسه منتشر شده و تاکنون بیش از 10 بار به چاپ مجدد رسیده است.
کتاب «ثروتمندترین مرد بابل» نام اثری است از جورج سمیوئل کلاسون با عنوان The richest man in Babylon که در سال 1926 منتشر و توسط وجیهه آیتاللهی به فارسی ترجمه شده است. کتاب «ثروتمندترین مرد بابل» در سال 1395 توسط بنگاه ترجمه و نشر کتاب پارسه منتشر شده و تاکنون بیش از 10 بار به چاپ مجدد رسیده است. مخاطب این کتاب کسانی هستند که به اطلاعاتی برای تولید و کسب ثروت نیاز دارند. ایدههای کلاسون برای تولید ثروت ابتدا به صورت جزوههایی برای مدیریت مالی در دسترس عموم قرار گرفت، اما بعد در قالب یک کتاب گردآوری شد و به چاپ رسید. اصولی که در این کتاب عنوان شده، محدود به زمان نیست و تاکنون کارایی خود را از دست نداده است. پیشبینی میشود که تا 500 سال دیگر نیز با عمل کردن به توصیههای این کتاب بتوان به ثروت دست یافت. کتاب در قالب داستانهایی بیان شده است که در بابل اتفاق میافتد. در هر داستان یکی از بابلیها از مرد ثروتمندی (ثروتمندترین مرد بابل) درباره نحوه دستیابی او به ثروت سوال میکند و مرد ثروتمند در طول داستان توصیههای مالی خود را به تدریج بیان میکند. این داستانها اگرچه به هم مرتبط نیستند، اما درونمایه توصیههای مرد ثروتمند، تکمیلکننده یکدیگر هستند.
نظر خوانندگان در سراسر دنیا درباره کتاب «ثروتمندترین مرد بابل» چیست؟
روزنامه واشینگتنپست کتاب «ثروتمندترین مرد بابل» را با یک جمله ستوده است: «سرشار از توصیههایی آزمودهشده درباره پسانداز کردن و سرمایهگذاری.» دکتر سینا یاوریان روانشناس و مدرس توسعه فردی، انتخاب بابل توسط کلاسون را عامدانه و هوشمندانه دانسته است: «در مباحث ابتدایی کتاب از شهری سخن گفته شده است که دارای ثروت کلان بهنظر میرسد. با بحث از ثروت کلان در مورد بابل ممکن است این تصور ایجاد شود که بابل در منطقه خوب طبیعی قرار گرفته و خزائن طلا و جواهرات بسیار دارد. درحالیکه اینگونه نیست و این شهر در حوالی فرات و در یک دره لمیزرع ساخته شده، بهنحوی که حتی بارش کافی برای کشاورزی هم نداشته است. بابل مثالی برجسته از دستاوردهای بشری است که با استفاده از منابع صرف انسانی شکل گرفته است. همه منابعی که این شهر را گسترش دادهاند، توسط بشر توسعه یافتهاند و بهعبارتی تمای غنای این تمدن، حاصل دسترنج بشر است. بیان این نکته در خصوص بابل بیانگر این است که رسیدن به وضعیت ایدهآل، نیازمند داشتن شرایط ایدهآل نیست. بلکه برای رسیدن به خواستهها، گام اول اراده است.» نکته دیگری که در سایت خانه سرمایه به آن اشاره شده، اهمیت انتقال و استفاده از تجربیات است؛ چرخهای که در نهایت همه را منتفع خواهد کرد: «اگر خطسیر داستان ثروتمندترین مرد بابل را دنبال کنیم، به نکته جالبی میرسیم. در جایجای این کتاب، افرادی دانا وجود دارند که سرشار از دانشهای گرانبها هستند و درست روبهروی آنها، افرادی تشنه یادگیری حضور دارند. آنها میپرسند و از شنیدن پاسخ پرسششان لذت میبرند؛ یاد میگیرند و انجام میدهند. تمدن بابل و حتی جهانی که بابلیها روی آن تاثیر گذاشتند، مدیون زنان و مردانی است که با شوق یاد میگرفتند و یاد میدادند. ملتی که به یادگیری بها دهد، مسیر رسیدن به ثروت و پیشرفت را برای خودش هموار کرده است. آرکاد، ستاره کتاب کلاسون بود و روشهای ثروتمند شدن را به مردم بابل آموزش میداد. اما خود آرکاد نیز از فردی دیگر، روش جذب ثروت را آموخته بود. این چرخهای نیک است که عاقبتی خوش را نوید میدهد.»
جملاتی از کتاب که شاید انگیزه خواندن باشند
کلاسون در این کتاب تاکید میکند که هیچ راهی برای یکشبه ثروتمند شدن وجود ندارد و با وجود عمل به توصیههای کتاب برای کسب ثروت، کار کردن همواره اولین راه برای کسب درآمد است: «زندگی سرشار از لذتهایی است که انسان میتواند از آنها بهرهمند شود و البته هر یک جایگاه خود را دارند. من خوشحالم که امروزه کار مختص بردگان نیست. اگر اینگونه بود، من از بزرگترین لذت دنیا محروم میشدم. من کارهای لذتبخش بسیاری انجام میدهم، اما هیچیک جای کار کردن را نمیگیرد.» او اصول کسب ثروت را با ذکر مثالهایی ساده توضیح داده است. بهعنوان مثال مفهوم پسانداز را اینگونه تعریف کرده است: «اگر هر روز صبح ده تخممرغ داخل یکی از سبدهایت بگذاری و هر شب نه تخممرغ آن را برداری، سرانجام چه اتفاقی میافتد؟ سرانجام پر میشود و میریزد؛ چون تعداد تخممرغهایی که هر روز داخل آن میگذاری، یکی بیشتر از آن تعدادی است که برمیداری. بنابراین همیشه سعی کن از هر ده سکهای که داخل کیفت میگذاری، فقط نه سکه را خرج کنی.»
درباره نویسنده
جورج سمیوئل کلاسون نویسنده آمریکایی، در سال 1874 دیده به جهان گشود. او در دانشگاه نبراسکا تحصیل کرد و در جنگ با اسپانیا، در ارتش ایالات متحده خدمت کرد. پس از پایان چنگ، کلاسون به دنور رفت و اقدام به تاسیس یک شرکت نقشهکشی کرد. این شرکت در ابتدا موفقیتهایی حاصل کرد، اما در رکود بزرگ مالی آمریکا ورشکست شد. او در سال 1957 درگذشت و در کالیفرنیا به خاک سپرده شد. توصیههای مالی کلاسون برای ثروتاندوزی سالها است که به عنوان یک مرجع معتبر مورد استفاده عموم قرار میگیرد.